De uitdaging?


Probeer tijdens een periode van 30 dagen zoveel mogelijk wegwerpbatterijen te vervangen door herlaadbare batterijen. Of ga voor "refuse", en verminder je afhankelijkheid van elektronica, en zo je batterijverbruik.

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
Links


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?


Batterijen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Hoewel ze deels gerecycleerd kunnen worden (nooit 100%) vraagt hun productie heel wat energie. Bovendien bestaan ze vooral uit zware metalen, waardoor ze nooit in de vuilbak of de natuur mogen belanden[1] . Gelukkig kan je hun impact enigszins beperken door over te schakelen van wegwerp- naar herlaadbare batterijen.

Testaankoop maakt de berekening:
 • Als je wegwerpbatterijen gebruikt die 1€ per stuk kosten, en 5,5 dagen meegaan (bv. in een spelconsole), dan kost je dat 132€ per jaar.
 • Als je herlaadbare batterijen gebruikt die 5€ per stuk kosten, en om de 5 dagen herladen moeten worden, dan kost dat 7€ per jaar (incl. afschrijving lader)[2] . Als je de batterijen minder intensief gebruikt zullen ze langer meegaan, maar het relatieve kostenverschil blijft steeds gelden.
 • Bovendien leveren wegwerpbatterijen na een jaar 200 keer meer afval.

Dat kan al tellen!Hoe pak je het aan?


 • Vervang de wegwerpbatterijen van minstens twee apparaten door herlaadbare batterijen. Gebruik uiteraard eerst de wegwerpbatterijen op, of hou ze bij als reserve.
 • Let op! Meestal wordt niet aangeraden om herlaadbare batterijen te gebruiken in apparaten die heel weinig energie verbruiken (zaklampen, rookdetectors, thermostaat, kleine klokjes, ...). Dit wegens het feit dat deze batterijen zichzelf langzaam ontladen bij weinig gebruik. Dit is enkel een praktische reden - ook in deze gevallen leveren herlaadbare batterijen nog steeds veel minder afval!
 • Misschien kan je sommige apparaten vervangen door een alternatief zonder batterijen. Experimenteer, koop tweedehands, of ga op zoek bij je grootouders. Vermijd echter steeds om nieuwe "eco" producten te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Vaak kost productie, verpakking en transport van een nieuw product meer energie dan de energie die je zou uitsparen op lange termijn!
 • Refuse en Reduce komen altijd eerst. Probeer eens dingen weg te geven (niet gooien) die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je tien klokken in huis? Hou er een over. Een aparte radio, wekkerradio, en docking station voor je iPod? Kies één, en breng de rest naar een tweedehandswinkel. Verminder de elektronica in je huis.Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Ik probeer mijn elektronica tot een minimum te beperken (en dus ook hun batterijen). Laptop, gsm en muziekspeler heb ik al verschillende jaren, en ben ik niet van plan te vervangen in de toekomst. Mijn gsm doet ook dienst als wekker. Voor de rest heb ik enkel een horloge met knoopbatterij, die om de zoveel jaar vervangen moet worden. Daarnaast geen elektrisch scheerapparaat, geen elektrische tandenborstel, geen spelconsoles, zaklampen, of andere gadgets. Handmatig en mechanisch boven!

 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans
.
.
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia
.
.
.
.
.
Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka

 • Ik gebruik amper toestellen op baterijen. Op dit moment kan ik enkel denken aan mijn rekentoestel en mijn zaklamp. Beiden zijn (vind ik) niet geschikt om een herlaadbare batterij in te steken. De zaklamp kan ik eventueel wel vervangen door een zaklamp die je zelf kan opdraaien.
.
Deelnemer 5: Kirsten
.
.
.
.
.Links


 1. ^ http://www.bink.be/pdfBrowser/bink_pdf_542136.pdf
 2. ^ http://www.test-aankoop.be/woning-energie/energie/dossier/batterijen