De uitdaging?


Ga voor een deo met minimale verpakking en lange levensduur, zoals een aluinblokje...........................

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
Links


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?


Voor je in paniek wegrent: we gaan deodorant niet verbannen uit de badkamer.
Wat je wel kan doen (en daar draait deze uitdaging om), is het zoeken van producten met zo weinig mogelijk verpakking. Voor we hier op ingaan maken we snel een onderscheid tussen deodorants en antitranspiranten[1] . De eersten verhinderen het zweten niet (want zweet op zich ruik je niet), maar verminderen de groei van bacteriën die de zweetgeur veroorzaken, neutraliseren de geur, en/of verdoezelen die via een sterk parfum. Antitranspiranten vermindert actief de productie van zweet door de zweetkanaaltjes af te sluiten.

Qua vorm kunnen we aan de ene kant sprays onderscheiden, en aan de andere kant rollers, sticks, en anderen. Kijkend naar vervuiling zijn sprays het schadelijkst voor het milieu: ze komen in metalen bussen, gaan niet lang mee, en de gassen die gebruikt worden (dezelfde als in haarspray, verfbussen en insectenspray) kunnen leiden tot ernstige luchtvervuiling[2] . Artificiële parfums kunnen ten slotte leiden tot irritatie, ademhalingsproblemen, of zelfs allergieën[3] . Rollers en sticks komen in een kleinere verpakking en gaan bovendien langer mee. Andere alternatieven zijn soms nog compacter en duurzamer, en gaan van vloeistoffen tot aluinblokjes. Probeer daarom in het kader van de uitdaging over te schakelen op een alternatief dat minder afval produceert.
Sinds enkele jaren wordt ook steeds meer bezorgdheid geuit bij het overmatige gebruik van triclosan, een bacteriedodend middel dat door het gebruik van deodorant (maar ook andere producten) massaal in onze riolen en rivieren terechtkomt, en zo de ontwikkeling van resistente bacteriën in de hand werkt[4] [5] . Dit heeft recent geleid tot een wereldwijde oproep door wetenschappers en overheden om dit ingrediënten uit alle huishoudelijke producten te vervangen[6] . Probeer hier rekening mee te houden, en controleer altijd de ingrediënten van je deodorant bij aankoop.
Hoe pak je het aan?


 • Er bestaan genoeg alternatieven die je kan uitproberen. Deodorants in kristalvorm, als stick, als crème, als vloeistof en nog zoveel meer. Experimenteer!
 • Een ander alternatief is het gebruik van een blokje aluin. Deze zijn te verkrijgen bij winkels als het Kruidvat en Di, en kunnen vaak gevonden worden in de mannelijke scheerafdeling. Sinds oudsher worden ze immers gebruikt om het bloeden van scheerwondjes te stelpen. Het kan echter ook dienst doen als deodorant: aluin verlaagt de pH-waarde van de huid, waardoor bacteriën afsterven en zweetgeurvorming verhinderd wordt[7] . Gewoon een beetje natmaken en wrijven. Een blokje kan verschillende jaren meegaan.
 • Vermijd in elk geval overgebruik. In de winter ga je echt geen zweetgeur aankweken zonder om de halve dag deodorant aan te brengen. Wassen met water en zeep kan soms even effectief zijn. Veel deo's gaan bovendien 48u mee. Laat je niet meesleuren in marketinggezwets, deodorant in zijn huidige vorm bestaat immers nog maar enkele decennia.
 • Toch een zweetgeur? Het aanbrengen van extra deo is dan steeds nutteloos! Altijd eerst water en zeep, dan pas deo.
 • Laat je in geen geval te snel verleiden door producten die beweren "natuurlijk" te zijn. Vaak kunnen deze claims nauwelijks waargemaakt worden. Als je wilt weten of een product echt natuurlijk is, informeer je dan via je favoriete zoekmachine.
 • Ga je voor een alternatief met minder verpakking? Let dan steeds op het gebruikte materiaal! Veel rollers komen in een glazen potje. Zoals bij deze uitdaging wordt uitgelegd is wegwerpglas een van de meer vervuilende verpakkingsmaterialen. Niemand had gezegd dat het makkelijk was...Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!


C21 (persoonlijke tip)
 • Zelf gebruik ik al een tijdje een aluinblokje. Bij mij werkt het zeer effectief, na aanbreng blijft het langer dan 24u actief. Na bijna een jaar is hij nog steeds niet zichtbaar verminderd. Voor de rest gebruik ik geen enkele deodorant. Ik haal mijn in het Kruidvat (mannelijke scheerafdeling, klein doosje, 2-4€).
 • Onlangs kwam de vraag hoe je zo'n aluinblokje juist gebruikt. Je moet het gewoon vochtig maken (even onder kraan houden), en dan op je huid wrijven. Het is een soort zout, dus er gaat grote hoeveelheid van afkomen, maar wel een wit, doorzichtig laagje (alsof je keukenzout uitwrijft). Test bv. eens op je arm. Droog het blokje na gebruik.
 • Let op! Zo'n aluinblokje heeft, net als elke deo, enkel effect als je zorgt dat je fris gewassen bent voor het aanbrengen. Deo aanbrengen zonder wassen wanneer je een zweetgeur merkt heeft evenveel effect als parfum onder je armen spuiten. De zweetgeur blijft, en wordt maar heel tijdelijk gemaskeerd door de parfumgeur.
P1090585.JPG
Mijn aluinblokje.

 • Idee?
 • Tip?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans.
.
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia.
.
.
.
.
Deelnemer 3: Stephanie.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka.
.
.
.
.
Deelnemer 5: Kirsten

 • Ik ben vandaag op deo-ontdekkingstocht gegaan en werkelijk...Ik kon mijn ogen niet geloven. Wandel het Kruidvat binnen en je hebt een volledige muur met enkel verschillende soorten deo's in alle formaten, geuren, kleuren, soorten verpakking, .... Er bestaan tegenwoordig zelfs patches om zweetvlekken te vermijden, maar goed daar gaan we hier niet op in. Tot voor kort gebruikte ik een spray als deo, maar deze heb ik vorige week reeds vervangen door een roller. De nadelen hiervan zijn echter dat er nog steeds verpakking aan zit en in het geval van mijn specifieke deo zat er ook nog triclosan in, wat natuurlijk ook niet goed is voor het milieu. Mijn opdracht was dus simpel: vindt een alternatief met weinig verpakking en dat niet schadelijk is voor het milieu. Met dit idee ging ik dus op zoek naar dit alternatieve middel.

  Ik had op voorhand besloten op drie verschillende plaatsen te gaan kijken, namelijk de Body Shop, het Kruidvat en de Di. De eerste halte was dus de Body Shop, hier vond ik echter geen alternatief voor deo (maar wel andere handige dingen, zoals biologisch afbreekbare oorstokjes). Het Kruidvat bood me echter vele alternatieven aan: vloeistof, rollers, sticks, .... Het interessantste dat ik hier op de vrouwenafdeling vond was DO2 Deo Crystal Spray. Deze spray bestaat uit kleine aluinkristallen die je zelf moet aanvullen met water en dit kan tot 10 keer toe. Dit sprak me dan ook erg aan, niet alleen zat er geen triclosan in, maar het was ook nog tot 10 keer hervulbaar. Het jammere was wel dat je uiteindelijk plastic zou moeten weggooien en dat de prijs heel hoog was (7 à 8 euro).

  DO2 foto 1.JPG

  Daarom besloot ik nog even verder op zoek te gaan. Uiteindelijk vond ik in de Di een gelijkaardig product, waarvoor ik geen plastic zou moeten weggooien en wat waarschijnlijk zelfs nog net iets langer mee zou gaan, namelijk een echte aluinsteen. Geen kleine kristallen, maar een blokje van 100 gram dat meer dan een jaar meegaat en waar zelfs de meest gevoelige huid tegen kan. De prijs was 3 à 4 euro, wat ongeveer de helft minder was dan DO2 en niet meer dan een roller of spray je zou kosten. Aangezien ik hem pas sinds vandaag heb, zal ik later mijn ervaringen nog meedelen. Ik kijk er alvast naar uit om dit alternatief uit te proberen.

  Tenslotte wil ik nog even afsluiten met te vermelden dat je tegenwoordig steeds meer en meer deo's kan vinden die gebaseerd zijn op aluinsteen. Ook de rollers van bijvoorbeeld Sanex, bevatten ondertussen deze mineralen.
  • Opmerking C21: heel interessant verslag! Die DO2-deo lijkt me een typisch voorbeeld van de marketing van een product als 'luxe-alternatief', gecombineerd met een aangepaste prijsstrategie. De hoge prijs dient hier vermoedelijk alleen om het luxekarakter van de deo te benadrukken, ook al zijn aluin, water, en een plastic spraybus niet zo duur in productie. Wat me nu ook nog plots te binnen schoot, en dit heeft niet op jou verhaal betrekking maar is algemeen bedoeld: aluin is niet per se een wonderoplossing. Het is één oplossing, die ik wegens zijn minimale verpakking in sommige uitdagingsdozen heb gestoken, maar dat wilt niet zeggen dat het totaalplaatje (productie, etc) milieuvriendelijker is. Daar heb ik ook geen pasklaar antwoord op, en daarom is het ook belangrijk elk alternatief steeds kritisch te (her)bekijken. Ten derde nog even dit: let ook steeds op voor 'greenwashing'. Deze term verwijst naar de neiging van sommige bedrijven om zichzelf of hun producten 'groen' voor te doen, terwijl ze in wezen helemaal niet groen zijn. Een groen alternatief dat op het einde van de rit méér verpakking produceert is helemaal niet groen natuurlijk. Niet per se van toepassing op die DO2, maar wel een algemene vuistregel om in het achterhoofd te houden. Maar opnieuw, dit is algemeen bedoeld.

 • Ondertussen gebruik ik al een tijdje een aluinsteen als deo en ik ben hier echt heel tevreden over. Momenteel vind ik deo met een geurtje gebruiken zelfs lastig, want zodra je wat gezweet hebt, ruikt deze deo veel minder fris dan wanneer je een reukloos alternatief neemt. Hierbij ruik je namelijk niets. Ik moet wel zeggen dat ik na een inspanning vaak voor alle zekerheid mezelf even was en dit opnieuw aanbreng. Op deze manier ben ik zeker dat er geen lastige geurtjes ontstaan en dergelijke hygiëne kan helemaal geen kwaad! Ik deed dit trouwens ook toen ik een spray of roller gebruikte, dus uiteindelijk is er niet veel veranderd.Links


 1. ^ http://www.slate.com/articles/health_and_science/the_green_lantern/2010/07/should_i_stay_funky.html
 2. ^ http://www.arb.ca.gov/consprod/geninfo/cpsmog.htm
 3. ^ http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/index.htm
 4. ^ http://www.medicaldaily.com/antibacterial-soap-harming-your-health-triclosan-ingredient-can-lead-super-germs-allergies-and
 5. ^ http://www.medicaldaily.com/antibacterial-soap-harming-your-health-triclosan-ingredient-can-lead-super-germs-allergies-and
 6. ^ http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/experts-concerned-about-dangers-of-antibacterial-products/article4282875/
 7. ^ http://www.beautyjournaal.nl/2009/11/06/feiten-en-fabels-over-natuurlijk-aluin-in-deodorant/