De uitdaging?


30 dagen lang volledig te vermijden. Kies stoffen servetten en een snelle keukendoek voor vlekken.................

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
LinksWaarom zou je deze uitdaging aangaan?


Dat de papierindustrie enorm vervuilend is hoeft niemand te verbazen. Hoewel papier deels gebruikt wordt voor duurzame producten, gaat een overgroot deel naar de productie van toiletpapier, keukenrol, papieren zakdoekjes, en andere wegwerpproducten. De cijfers zijn dan ook navenant[1] [2] : papierproductie kost enorm veel energie (per ton evenveel als staal!), water, vervuilende chemische stoffen (chloor als bleekmiddel), en hout (42% van de globale houtproductie!). Natuurlijke bossen worden gekapt en vervangen door plantages (90% verlies van biodiversiteit). Ook het recycleren van papier kost veel energie en zorgt voor vervuiling (verwijderen van inkt), bovendien kan dit maximum 7 keer gebeuren. Dit alles zorgt ervoor dat de papierindustrie de derde grootste vervuiler ter wereld is, en de vijfde grootste verbruiker van energie. Als je dan weet dat elke Europeaan jaarlijks 200 kg papier verbruikt, besef je dat er nog heel veel ruimte voor verbetering is.

Alles samen vormt dit een mooie illustratie van de Zero Waste-mantra: 'Refuse, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order)'. Merk opnieuw op dat recycleren pas op de voorlaatste plaats komt, en dus steeds een laatste redmiddel moet zijn! Merk op dat recyclage zelfs geen optie is bij deze uitdaging. Enkel gewoon papier kan gerecycleerd worden, gebruikt keukenpapier mag enkel bij het restafval (of in de groene bak) terecht komen[3] . 'Refuse' is hier dus de enige optie.

Tijd voor een uitdaging!Hoe pak je het aan?


 • Aan tafel: de meeste mensen gebruiken keukenpapier vaak tijdens het eten, om mond en handen proper te houden. In dit geval kan je ze makkelijk vervangen door stoffen servetten. Oogt chic, kunnen gebruikt worden als er gasten komen, en zijn wasbaar.
 • Keuken: anderzijds wordt keukenpapier ook wel in de keuken gebruikt voor het opvegen van vuil en vlekken. In dat geval kunnen ze vervangen worden door een wasbare keuken/vaat/sponsdoek, en eventueel een kleine dweil voor als er iets op de grond gesmodderd wordt.Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Keukendoeken kunnen perfect gewassen worden in de wasmachine (hoge temperatuur, samen met handdoeken). Geurtjes en bacteriën kan je ev. verwijderen door ze een nacht in de diepvriezer te steken, of door ze te laten weken in azijn.

 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans
.
.
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia
.
Onze keukenrol is al een hele tijd uit de keuken verdwenen… Dat is het voordeel als je zelf de boodschappen doet: je koopt het niet meer, dus het komt er niet meer in! We gebruiken nu gewoon een vod. Geen probleem.

Voor de volledigheid: In onze badkamer is wel nog steeds een wc-rolletje aanwezig… We zijn dan toch niet perfect.
.
Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka
 • Keukenrol is altijd aanwezig in onze keuken, maar wordt enkel gebruikt wanneer het hoognodig is. Bijvoorbeeld, bij het afdeppen van vis of vlees bijvoorbeeld, of wanneer een bakvorm met boter ingesmeerd moet worden. Voor alle andere activiteiten worden altijd een handdoek of schotelvot gebruikt. Hier zijn voor mij dus geen extra inspanningen nodig!
.
Deelnemer 5: Kirsten
.
.
.
.
.Links


 1. ^ http://www.environmentalpaper.eu/paper-facts/
 2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_paper
 3. ^ http://www.belgium.be/nl/leefmilieu/duurzaam_consumeren/afval/sorteren/thuis/