De uitdaging?


Je gaat 30 dagen minstens 3 maatregelen nemen om je papierverbruik zo veel mogelijk te verminderen. Denk zelf na hoe, of volg een van de voorstellen onderaan. Wees creatief.

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
LinksWaarom zou je deze uitdaging aangaan?


Dat de papierindustrie enorm vervuilend is hoeft niemand te verbazen. Hoewel papier deels gebruikt wordt voor duurzame producten, gaat een overgroot deel naar de productie van toiletpapier, keukenrol, papieren zakdoekjes, en andere wegwerpproducten. De cijfers zijn dan ook navenant[1] [2] : papierproductie kost enorm veel energie (per ton evenveel als staal!), water, vervuilende chemische stoffen (chloor als bleekmiddel), en hout (42% van de globale houtproductie!). Natuurlijke bossen worden gekapt en vervangen door plantages (90% verlies van biodiversiteit). Ook het recycleren van papier kost veel energie en zorgt voor vervuiling (verwijderen van inkt), bovendien kan dit maximum 7 keer gebeuren. Dit alles zorgt ervoor dat de papierindustrie de derde grootste vervuiler ter wereld is, en de vijfde grootste verbruiker van energie. Als je dan weet dat elke Europeaan jaarlijks 200 kg papier verbruikt, besef je dat er nog heel veel ruimte voor verbetering is.

Alles samen vormt dit een mooie illustratie van de Zero Waste-mantra: 'Refuse, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order)'. Merk opnieuw op dat recycleren pas op de voorlaatste plaats komt, en dus steeds een laatste redmiddel moet zijn!

Velen geloven dat ons papierverbruik enkel zal verminderen bij de opkomst van digitale apparaten als smartphones en tablets, en dat die dus een milieuvriendelijk alternatief vormen. Als je de krant leest op je iPhone bespaar je papier, toch? In principe wel. In principe verbruik je bij het lezen minder energie dan de energie die nodig is om elke pagina op papier te produceren. Wat iedereen echter vergeet is dat voor de productie van elektronische apparaten grote hoeveelheden energie en zeldzame metalen nodig zijn. Voor de productie van een tablet kan je al 10000 pagina's afprinten, afgaande op de CO²-uitstoot[3] . En dan hebben we het nog niet gehad over de gigantische servers en datacentra die nodig zijn om dingen te downloaden, uploaden en streamen op het internet (Youtube, mails, cloudservers, maar ook gewoon surfen). Volgens een recente studie zou elke smartphone op die manier al meer energie verbruiken dan een koelkast[4] [5] . De boodschap? Als je al een smartphone, laptop, of tablet hebt, dan kan je papier en energie besparen door prints te vervangen door digitale bestanden (kranten, artikels, papers, enz). Maar koop zeker geen apparaat speciaal om papier te besparen, want dan ben je gefopt. Koop nooit iets wat je niet echt nodig hebt (zeker als het gaat over elektronica), en gebruik wat je hebt zo lang mogelijk.Hoe pak je het aan


Binnen de categorie 'Bureau en paperassen' is het de bedoeling dat je minstens twee van de volgende uitdagingen aangaat:

 • Kattenbelletjes en kleine nota's: koop geen nieuwe notitieboekjes of Post-itjes meer, maar hergebruik alle papier dat je kan vinden: de achterkant van kassabonnetjes, kladpapier, oude enveloppen, ... Wees creatief: versier, bewerk, verknip, bind in, ... Wat je maar wil.
 • Kladpapier: als je meer papier nodig hebt (bv. voor collegeoefeningen, gedichten, of dreigbrieven), kan je de achterkant van beschreven of bedrukte bladen gebruiken. Voorzie een lade, doos, of map om al het mogelijke kladpapier in te bewaren. Denk aan printpapier, oude rekeningen, oude cursusbladen, enz. Zorg dat er zo weinig mogelijk papier moet worden weggegooid, en zamel wat je weggooit apart in!
 • Afdrukken: eerst vermijden, dan reduceren! Vermijden kan door het voorzien van digitale alternatieven (lees bv. een artikel op je laptop ipv het af te printen, maar zie ook boven). Reduceren kan door alles dubbelzijdig af te printen (ook voor papers en thesissen is dit toegestaan! Aan de UGent is dit zelfs verplicht[6] .). Probeer 30 dagen lang enkel dubbelzijdig af te drukken.
 • Gebruik paperclips in plaats van nietjes om je papier bijeen te houden.Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Een andere handige tip is om oude enveloppen en dozen van pakketjes bij te houden. Sommige mensen weten dit niet, maar bij het versturen van een pakket ben je niet verplicht een "officiële" pakketdoos van bpost te gebruiken. Ik hergebruik meestal een oude doos, en omwikkel hem met krantenpapier en bruine plakband. Binnen is hij opgevuld met verfrommeld krantenpapier, om de inhoud te beschermen.
 • Zelf heb ik een notitie"boekje" gemaakt door een aantal kleinere blaadjes samen te voegen met een paperclip. De blaadjes bestaan uit kladbladen in A4-formaat die ik in vier heb geknipt, oude rekeningen en doktersvoorschriften, en andere. Kladpapier hou ik bij in een aparte lade in mijn bureaukast: zowat alles in A4-formaat, maar ook karton (bv. van schrijfblokken) en gekleurd papier voor hergebruik. In de gang staat een doos voor oud papier dat niet meer gebruikt kan worden (papierophaling).
  • Noot 06/03/2014: Na opzoekwerk over BPA's, schadelijke hormonale stoffen die gebruikt worden bij de productie van plastic, moest ik vaststellen dat die blijkbaar ook in kassabonnetjes (thermisch papier) verwerkt zitten. Men raadt aan contact hiermee zoveel mogelijk te vermijden. In 2011 werd hier ook een wetsvoorstel voor ingediend in de Belgische Senaat. Zie ook dit verhelderende Wikipedia-artikel. Als notitieblaadjes zijn ze dus zeker niet geschikt. Kladpapier, oude voorschriften en ander papier zijn dat natuurlijk wel nog steeds.
foto 1.JPG
Mijn notitieblokjes. Oude rekeningen, treintickets, afschriften, ...

 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans

 • Ik heb een notitieboekje voor op vergaderingen te gebruiken. Notities aan mijn bureau, to do listjes of zo, maak ik op de achter kant van bedrukt papier (er ligt een doos in mijn kantoor van mijn voorganger vol papier afval, waar ik nog jaren notities op kan maken). Post-its gebruik ik, soms. Het hele concept dat je ze op je scherm kan plakken of iets dergelijks is net wat ze handiger maakt dan bijvoorbeeld de achterkant van een bedrukt papier. Daarom kan ik ze moeilijk vervangen, maar ik gebruik ze dan ook weer maar zelden.
  • Opmerking C21: het is natuurlijk maar een kleine uitdaging, maar als je echt een alternatief zoekt voor Post-its kan je eventueel een doos Pritt buddies kopen. Deze kneedlijm kan gebruikt worden voor bevestiging, en laat geen sporen na. In principe oneindig te gebruiken, bv. in combinatie met kleine (klad)notitieblaadjes als vervanging voor Post-its.
.
.
Deelnemer 2: Saskia en Maarten

Deze uitdaging zat ook in onze doos. Onze 30 dagen zijn bijna om, dus hieronder noteer ik even mijn bevindingen:
 • De post-its en notitieblokjes vervangen door achterkantjes van papier vond ik alvast geen probleem. Zelfgemaakte notitieblokjes zien er zelfs cool uit :)
 • Het moeilijkste vond ik besparen op printpapier… De laatste maand was een zware stagemaand, en voor mijn lessen moet er telkens heel wat afgedrukt worden. Zoveel mogelijk heb ik dit dan ook dubbelzijdig gedaan, maar ik mag niet denken aan de stapel papier die er deze maand is doorgevlogen.
 • Tot slot: Ik beterde deze maand wel degelijk mijn leven wat betreft een fout die ik maar al te vaak maakte…: gratis boekjes meenemen! Ik weet niet hoe het komt… maar telkens wanneer ik in de winkel/ in de bib/ in de aula/ op school/... een boekje zie liggen, waarvan ik denk: "interessant!", verlaat alle rede me en neem ik het mee, zonder erbij stil te staan of ik die info nu wel nodig heb, of ook niet op het internet zou kunnen vinden, laat staan dat ik nadenk over de onnodige papierberg die ik in huis haal.

  Deze maand heb ik bewust geen boekjes meegenomen. En ik red het, ook zonder boekjes. Tsjien...

P1140096.JPG
Boekjes meenemen… waarom doe ik het?
Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka

 • Check! Bij het uitchecken in het hotel gevraagd of ze de rekening wouden doorsturen naar mijn email! Via mail nagekeken of alles klopte, en vervolgens betaald: geen papier verspild deze keer!
Deelnemer 5: Kirsten
.
.
.
.
.
Links


 1. ^ http://www.environmentalpaper.eu/paper-facts/
 2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_paper
 3. ^ http://www.slate.com/articles/health_and_science/the_green_lantern/2011/09/green_your_notes.html
 4. ^ http://www.standaard.be/cnt/dmf20130820_031
 5. ^ http://www.tech-pundit.com/wp-content/uploads/2013/07/Cloud_Begins_With_Coal.pdf?c761ac&c761ac
 6. ^ http://www.standaard.be/cnt/dmf20130808_00687171