De uitdaging?


Neem 30 dagen lang verschillende maatregelen om je papieren postberg te verminderen........................

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
Links


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?


Dat de papierindustrie enorm vervuilend is hoeft niemand te verbazen. De cijfers zijn dan ook navenant[1] [2] : papierproductie kost enorm veel energie (per ton evenveel als staal!), water, vervuilende chemische stoffen (chloor als bleekmiddel), en hout (42% van de globale houtproductie!). Natuurlijke bossen worden gekapt en vervangen door plantages (90% verlies van biodiversiteit). Ook het recycleren van papier kost veel energie en zorgt voor vervuiling (verwijderen van inkt), bovendien kan dit maximum 7 keer gebeuren. Dit alles zorgt ervoor dat de papierindustrie de derde grootste vervuiler ter wereld is, en de vijfde grootste verbruiker van energie. Als je dan weet dat elke Europeaan jaarlijks 200 kg papier verbruikt, besef je dat er nog heel veel ruimte voor verbetering is.

Een groot deel van dit papier is afkomstig van alle reclame, tijdschriften, kranten en andere post die we dagelijks ontvangen. Het gros van deze post is bovendien ongewenst: ongeadresseerde reclame, aanbiedingen en kortingen, krantjes zonder inhoud, enz. Ook al kun je hier een aantal effectieve maatregelen tegen nemen, toch leggen veel mensen zich gewoon bij deze situatie neer. Ongewenste post belandt onmiddellijk in de papierbak. Dat is de makkelijkste oplossing, toch? Niet dus. 'Refuse' eerst, slechts op de voorlaatste plaats volgt 'Recycle'.Hoe pak je het aan?


Om je poststapel te verkleinen bestaan een aantal maatregelen. Ten eerste is het belangrijk een onderscheid te maken tussen niet-gepersonaliseerde en gepersonaliseerde reclame. De eerste categorie omvat advertenties die niet geadresseerd zijn, en dus niet zijn gericht aan een specifieke ontvanger. Iedereen kan deze reclame toegestuurd krijgen. Denk aan losse folders van winkelketens en regionale krantjes.

Gepersonaliseerde reclame is steeds gericht aan een specifieke ontvanger en een specifiek adres. Bedrijven of winkels sturen je iets toe omdat ze over je persoonlijke gegevens beschikken. In de meeste gevallen heb je die zelf aan dat bedrijf doorgespeeld. Elke keer als je je aanmeldt voor een nieuwsbrief of je opgeeft voor een klantenkaart belandt de ingevulde persoonlijke info in een databank. Volgens de Belgische Privacywetgeving moeten bedrijven dit steeds kenbaar maken (de kleine lettertjes), en heb je recht om je gegevens te laten schrappen.

Dit verschil is belangrijk, omdat er specifieke maatregelen mogelijk zijn. Onthou: je wordt steeds ondersteund door de wet! Dit wil zeggen dat als een bedrijf je wensen/maatregel niet respecteert, ze in principe een sanctie kunnen krijgen. Zo kan je gebruik maken van...

Niet-gepersonaliseerde reclame
 • Gebruik van een reclamesticker: haal een gratis sticker bij je lokale stadsdienst en hang hem op je brievenbus. Ikzelf heb er ook een aantal in voorraad!

Gepersonaliseerde reclame
 • Inschrijven op een Robinsonlijst: schrijf je online in op een 'Bel-me-niet-meer' of 'Schrijf-me-niet-meer' lijst. 450 Belgische bedrijven doen mee met het initiatief.
 • Aanschrijven van bedrijven: stuur een bericht naar specifieke bedrijven. Uit eigen ervaring: iets meer moeite, maar zeer effectief.

Al deze oplossingen staan uitgebreid beschreven op mijn C21-blog. Volg daarom de links voor meer informatie. Vooral de eerste twee maatregelen vragen heel weinig moeite!

Denk daarnaast aan andere maatregelen om je papierberg te verkleinen.
 • Annuleer abonnementen op tijdschriften of kranten die je toch niet leest.
 • Zorg dat je abonnementen niet dubbel (bv. met je lief/partner) ontvangt. Denk aan beroepstijdschriften, vakbondskrantjes, stadskrantjes, cultuurboekjes, ...
 • Deel je (niet zo) oude tijdschriften en kranten met buren of vrienden.
 • Je lokale bib heeft alle recente kranten en tijdschriften op voorraad. Lees ze daar in plaats van ze zelf te kopen.
 • Lees de kleine lettertjes bij het delen van persoonlijke gegevens. Vaak kan je je aan- of uitmelden voor nieuwsbrieven of reclame.
 • Het grootste deel van je rekeningen kan je ook online ontvangen. Bekijk de mogelijkheden voor je bankaftreksels, gsm-factuur, ...
 • Hou eens een maand alle post bij die je normaal zou weggooien. Overloop de stapel op het einde van deze periode, en evalueer wat je wilt blijven ontvangen in de toekomst, en wat niet. Neem gepaste maatregelen.Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans
.
.
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia
.
.
.
.
.
Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka

 • Wij delen onze krant met onze buren (of zij met ons). Zij krijgen de krant eerst, lezen deze, en als wij thuis komen van school of werken, dan steekt deze in onze brievenbus, en dan kunnen wij hem lezen!
.
Deelnemer 5: Kirsten
.
.
.
.
.
Links


 1. ^ http://www.environmentalpaper.eu/paper-facts/
 2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_paper