De uitdaging?


Je gaat 30 dagen lang proberen zonder wegwerppennen te leven. Herbruikbare alternatieven alom!

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
Links


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?


Een van de voorwerpen die je thuis en op het werk overal tegenkomt zijn pennen. Bics in alle kleuren, met logo's en reclame, met gebroken vleugeltje, en meestal ook allemaal leeg. De meesten worden vervaardigd uit plastic, zijn slechts één keer bruikbaar, en worden niet gerecycleerd. Een typisch wegwerpproduct dat op lange termijn voor veel afval zorgt. Gelukkig bestaan er duurzame alternatieven. Beter een goede pen, dan tien slechte!Hoe pak je het aan?


Hier zijn vrij veel mogelijkheden. Denk onder andere aan:
 • Herbruikbare pennen (Parker ed). Soms worden bij de productie van deze pennen zeldzame metalen gebruikt, zoals platinum. Mijnbouw is nu niet dadelijk een van de meest milieuvriendelijke industrieën ter wereld, dus let hiermee op. In sommige kantoorwinkels zijn ook vullingen voor gewone balpennen te koop (het soort pen dat je kan openschroeven).
 • Vulpennen. Pennen die je bijvult met behulp van inktpotjes of inktcapsules. Let op: ook inktcapsules verbruiken plastic, en plastic wordt bijna altijd gemaakt obv aardolie (uiteraard minder dan een gewone Bic, maar toch)[1] .
 • Potloden. Ook dit zijn in feite wegwerpproducten, want je "slijpt ze weg". Toch is hout in theorie een hernieuwbare grondstof. Ga altijd voor potloden die uit duurzaam hout zijn vervaardigd. Deze dragen bv. het FSC-label[2] .
 • Hervulbare potloden. In principe een groene oplossing, aangezien je ze oneindig kan hergebruiken, en er geen materiaal wordt verspild of weggegooid. Uiteraard worden de meesten uit plastic vervaardigd, waardoor de productie ervan niet per se groen is. Toch zijn ze, wanneer je ze lange tijd gebruikt, misschien een betere oplossing dan potloden[3] .
 • Andere?

Tot slot: laat je niet teveel vangen door "groen" of "gerecycleerd" schrijfmateriaal. Houd altijd in je achterhoofd dat voor de productie van gerecycleerde materialen ook grondstoffen en energie nodig zijn. Bovendien belanden ze uiteindelijk vaak nog steeds in de vuilnisbak. Ga eerst voor hervulbaar/herbruikbaar, dan voor gerecycleerd.
Tips en ervaringenIn deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Sinds een aantal jaar gebruik ik een pen van Parker met vervangbare vulling. Vullingen gaan met intensief schrijfwerk 6 maanden mee. Nadeel is dat ze uit metaal worden vervaardigd, net als de pen zelf.
 • Bij Acco in Leuven zijn ook dunne vullingen voor gewone balpennen te koop. Deze produceren minder afval dan bij de vulling van een Parker-pen.
 • Interessante alternatieven zijn te vinden bij de Oxfam Wereldwinkel. Hier worden balpennen verkocht mét verwisselbare vullingen. Deze vullingen kunnen apart gekocht worden. Interessant, want je behoudt het voordeel van een balpen (goedkoop, grote hoeveelheden kopen), maar vermindert je afvalverbruik ongeveer met de helft (enkel de lege vulling, en niet de pen zelf wordt weggegooid). Hieronder zie je foto's uit de Wereldwinkel in Leuven (met dank aan deelneemster Saskia!).

Schrijfgerief.jpg
Van links naar rechts: hervulbare pennen - vullingen voor deze pen - overzicht van pennen en vullingen.

Schrijfgerief2.jpg

 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans

 • Het meeste schrijfwerk dat ik doe gebeurt op de computer. Om tijdens vergaderingen e.d. notities te nemen heb ik meestal een potlood of een niet hervulbare pen. Het aantal pennen en potloden dat ik jaarlijks gebruik is erg laag. Ik ben niet meteen overtuigd van het milieu voordeel van hervulbare pennen met metalen capsules, de productie van dat beetje metaal is misschien even schadelijk of schadelijker dan een plastic pen? Moeilijke vraag om te beantwoorden wel.
  • Opmerking C21: klopt, ik weet het antwoord zelf ook niet zo goed. Plastic pennen produceren in totaal meer (onvergankelijk) afval, metaal kost meer energie en grondstoffen in productie. Mogelijke oplossing zijn hervulbare pennen (zie C21 persoonlijke tips hierboven).
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia
.
.
.
.
.
Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka

 • Ik schrijf veel, en voornamelijk op mijn werk. Daar krijg ik eigenlijk al mijn pennen gratis. Ik denk niet dat ik bereid ben eigen vullingen en dergelijke te kopen omdat dit voor mij een extra kost vormt. Begrijp mij niet verkeerd: zo gierig ben ik nu ook weer niet, maar het is gewoon handiger om alles op een plek te halen.
  • Opmerking C21: dat snap ik zeker. Feit blijft wel dat praktisch elke werkplek grote stapels plastic pennen voorziet, en dus ook weggooit ;). Plastic is een materiaal dat nauwelijks afgebroken kan worden, en oneindig lang in ons leefmilieu aanwezig blijft. Twee of drie pennen per persoon lijkt niet veel, maar als je dat optelt kom je aan een paar honderd pennen per werkplek per jaar. Nu, een oplossing is zeker niet makkelijk. Bij C21 persoonlijke tips heb ik ook wat meer informatie geplaatst over herbruikbare balpennen.

 • Voor mijn kladnotities ben ik wel al gebruik beginnen maken van een potlood (die ik dan ook gratis op mijn werk kreeg).
.
Deelnemer 5: Kirsten
.
.
.
.
.Links


 1. ^ http://notebookeresq.blogspot.be/2010/11/eco-mania-are-fountain-pens-as-eco.html
 2. ^ http://www.fsc.be/nl/home_1.aspx
 3. ^ http://www.slate.com/articles/health_and_science/the_green_lantern/2008/09/ecopencils.html