De uitdaging?


Weg met overmatige verpakking! Ga 30 dagen lang voor minder of herbruikbaar. Doe zoveel inspanningen als je mogelijk of nodig acht. Denk eraan: eerst "Refuse", dan al de rest! Wees creatief!

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Winkels
Tips en ervaringen
Links


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?


Dit is een iets bredere uitdaging, die je op verschillende manieren kan invullen. De vermindering van verpakkingen bij aankopen in de winkel staat centraal. Zo kan je bijvoorbeeld papier en plastic besparen.

Plastic verpakkingen zijn typische wegwerpproducten. Niet alleen vergroten ze onze afvalhoop, maar ze hebben ook verwoestende effecten wanneer ze terechtkomen in de natuur. Het kan immers eeuwen duren voor plastic is afgebroken. Meer info hierover werd besproken bij de winkeltasuitdaging. Papier is daarnaast niet zo onschuldig als het lijkt. Productie en recyclage vragen veel energie en vervuilende stoffen, en uiteraard moeten er gigantische oppervlaktes hout voor worden gekapt. Omwille van die redenen is het niet echt geschikt als vervangmiddel voor plastic verpakkingen in de winkel. Meer info hierover vindt je bij de verschillende papieruitdagingen.

Andere materialen hebben hun eigen nadelen. De productie van aluminium kost veel energie en is heel vervuilend. Glas is niet altijd recycleerbaar, weegt veel (transportkosten en -uitstoot), en vraagt opnieuw veel energie bij productie of recyclage. Welk materiaal is in welk geval te verkiezen? Dat is een complexe discussie, maar de kernbegrippen zal ik beneden heel kort samenvatten.

De belangrijkste realisatie is misschien wel dit: geen enkel verpakkingsmateriaal is echt milieuvriendelijk. Daarom is opnieuw de Zero Waste-slogan zo belangrijk:

'Refuse, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order)'.

Het is zoveel beter om verpakkingen gewoon te vermijden in plaats van ze te moeten recycleren, of nog erger, ze weg te moeten gooien.
Hoe pak je het aan?


Als je deze stappen in volgorde (1-5) toepast, kom je al een heel eind. Een lijst met (bio)winkels vind je onderaan.

1. Vermijd zoveel mogelijk verpakkingen. Koop zoveel mogelijk losse producten, en vermijd extra dozen en zakjes (groenten, vlees, ...).

  • Groenten en fruit
   • Vermijd de dunne zakjes in de winkel. Veel groenten en fruit kan je los transporteren naar de kassa en naar huis. Denk aan grote producten als appels, bananen, kolen enz. Als je ze zelf moet wegen kan/mag je de sticker op het product plakken. Worden ze aan de kassa gewogen is er uit persoonlijke ervaring geen enkel probleem.
   • Een handiger alternatief vormt een herbruikbaar zakje uit textiel. Doorzichtig, licht, en veel beter geschikt om producten in te bewaren. Je kan ze bv. bij Again and A-gain, Kudzu, re-sack en Pink&Green vinden. Wees ev. creatief en gebruik een waszakje, of maak er zelf. Als je deze uitdaging hebt gekregen, vind je deze zakjes in je doos.
   • De grootste selectie groenten en fruit zonder verpakkingen vind je op de markt. Vaak zijn ze te koop zonder stickers, pesticiden, en extra verpakking. Vermijd wel de papieren zakken die traditioneel op de markt gebruikt worden. Breng je eigen zakken mee.
   • Initiatieven als Voedselteams bezorgen lokale, biologische groenten en fruit rechtstreeks en met weinig verpakking bij deelnemers. Te vinden over het hele land.
   • Ook gedroogde groenten en fruit (kikkererwten, linzen, ...) zijn vaak los of in bulk te verkrijgen bij biowinkels.

  • Pasta, rijst en granen
   • In sommige (bio)winkels kan je pasta en rijst los verkrijgen.
   • Als je rijst in dozen koopt, ga dan voor rijst zonder zakjes. Kookmaten staan steeds afgebeeld op de doos.
   • Voor brood bestaan hetzelfde soort herbruikbare zakjes als voor groenten en fruit. Kijk opnieuw o.a. bij Kudzu, Pink&Green en Again and A-gain.
   • Het is nóg gemakkelijk om op deze broodzakjes over te schakelen wanneer je ongesneden brood koopt. Ongesneden brood is immers makkelijker te hanteren (je kan het bv. ongesneden aan de bakker vragen, en het zo in je zakje steken). Bovendien blijft je brood zo langer goed, is het goedkoper (je betaalt tot 10 cent voor het snijden per keer), en het heeft ook gewoon iets ambachtelijk om een paar dikke, grove sneden brood met een lekker stuk kaas mee te nemen als lunch. Ideaal voor bij de soep ook. Bij de uitdaging over voedsel vind je meer info.

  • Olie en vloeistoffen
   • Olijf- en andere olie vindt je bij Oil&Vinegar. Zelf af te tappen.

  • Koffie en thee
   • Beiden los te verkrijgen bij de betere koffie- of theezaak. Met een thee-ei zet je thee zonder zakjes.

  • Restaurants en afhaaleten
   • Vermijd papieren servetten en extra afval (kleine verpakkingen, wegwerpbestek, ...) wanneer je ergens gaat uit eten.
   • Probeer afhaaleten enigszins te vermijden. Plastic bakjes, zakjes, wegwerpbestek, en papieren servetten zijn allemaal afval. Als je toch eens wilt zondigen (en wie doet dat niet), eet dan ter plaatse of vermijd zoveel mogelijk verpakkingen die je niet kan gebruiken. Servetten en wegwerpbestek kan je perfect weigeren. Breng eventueel je eigen zak mee voor vervoer.

  • Apotheek
   • Gooi oude geneesmiddelen nooit in de vuilbak! Vervallen medicatie kan je naar de apotheker brengen, die alles gratis verwerkt.
   • Medicatie die bereid wordt door de apotheker komt meestal in een herbruikbare verpakking. Deze doosjes, potjes en flesjes kan je gewoon terug meenemen naar de apotheker wanneer je een nieuwe lading nodig hebt. Zo betaal je ook minder! Informeer je zeker bij je apotheker.

2. Uiteraard zijn verpakkingen nooit volledig te vermijden. Maar was is nu het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal? Glas? PET? Metaal? Karton? Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken (cijfers uit een studie van OIVO 2009[1] ). Kijken we naar dranken en vloeistoffen, dan hebben we...
  • Glas is niet zo milieuvriendelijk als je zou denken[2] . Wegwerpglas is altijd een slechte keuze (elk glas zonder statiegeld, zoals voor yoghurt, room, wijn, sauzen, enz). Om glas te kunnen recycleren, moet het tot zeer hoge temperatuur verwarmd worden. Bovendien weegt glas erg veel, wat ook het energiegebruik voor het transport doet oplopen. Herbruikbaar glas (statiegeld) doet het iets beter, maar vraagt nog altijd veel transport. Zie ook deze reportage op Volt. Enkel als het gaat om herbruikbaar glas met producten van lokale producenten valt dit te overwegen.
  • Drankkartons zijn licht en praktisch. Ze zijn echter niet herbruikbaar, enkel recycleerbaar. Ze bestaan uit karton, plastic, en aluminium.
  • PET is een plastic-soort die makkelijk gerecycleerd kan worden, en meestal voor plastic flessen gebruikt wordt. Deze recyclage is echter beperkt in omvang (25% van het materiaal) en kan enkel gebruikt worden voor het maken van laagwaardige producten. Herbruikbare PET-flessen (statiegeld) scoren ook zeer goed, maar zijn nauwelijks te verkrijgen op de Belgische markt.
  • Andere plastic: in de natuur duurt het eeuwen voor plastic wordt afgebroken, en veel ervan komt terecht in de oceanen. Plastic wordt uiteraard ook geproduceerd uit aardolie. Gewone plastic (alles buiten PET) wordt daarom best altijd vermeden.
  • Blik wordt gemaakt van staal of aluminium. De productie is energie-intensief en sterk vervuilend, maar een groot deel (boven de 90%) kan worden gerecycleerd.

Wat betekent dat nu voor ons? Wel, rekening houdend met energie, grondstoffen, vervuiling, en CO²-uitstoot bij productie, baseer je je best op deze volgorde:
  1. Op de eerste plaats komen drankkartons (niet-herbruikbaar) en herbruikbaar glas. Bij deze laatste ga je best voor lokale producten (beperkt transport). Beide scoren beter/slechter op andere categorieën.
  2. In de middenmoot vallen de PET-flessen. Recycleer ze steeds in de blauwe zak!
  3. Blik en niet-herbruikbaar glas zijn altijd een slechte keuze.
  4. Zie ook deze handige vergelijkingstabel.


3. Ga voor grote verpakkingen (bulk). Relatief gezien kosten deze minder materiaal dan veel kleine verpakkingen. Vaak bespaar je nog geld ook.
  • Als je geen losse rijst vindt, kan je grote zakken overwegen. Vaak te vinden in de Aziatische winkels. Rijst bewaart bijna eeuwig.
  • In feite is elke droge, of lang bewarende voeding hiervoor geschikt. Denk aan zout, suiker, noten, linzen, pasta, olie, enz.
  • Ook shampoo komt vaak in grote flessen (nog beter: gebruik zeep of shampoo zonder verpakking).
  • De producten van Ecovert kan je zowel in bulk kopen als laten bijvullen in een heleboel winkel.Ga hiervoor naar de website van Ecovert. Onderaan de pagina vind je de rubriek: 'Zoek een winkel'. Daar kan je je postcode ingeven en selecteren of je de winkels, distributeurs of hervulpunten in jouw buurt wil zien.
  • Let op! Grote verpakkingen zijn ok, maar zorg dat je geen voedsel verspilt! Als je het niet op krijgt voor het slecht wordt, ga je beter voor een kleinere verpakking.

4. Je kan ook...
  • Eierkartons hergebruiken. Veel supermarkten (en slagers, ...) bieden eieren los aan. De bijhorende eierkartons zijn in de meeste gevallen gratis, en kan je zonder problemen terug meenemen naar de winkel. Ikzelf haal ze in de Match.
  • De kleine glazen potjes van Nutella hergebruiken als drinkglas.
  • Dingen zelf maken: dressings, mayonaise, koekjes, ...

5. Recycleer het afval dat je niet kan vermijden.
  • PET, drankkartons en metaal gaan in de blauwe zak. Dit geldt voor alle metaal: blik, metalen deksels van potten, kroonkurken, ...
  • Papier wordt afzonderlijk opgehaald. Het mag niet vuil of vettig zijn (dus geen broodzakken, keukenpapier, zakdoekjes, ...).
  • Glas breng je binnen voor statiegeld, of breng je naar de glasbak.
  • GFT gaat in de groene bak, net als een heleboel andere zaken.
  • Zelfs minder voor de hand liggend afval kan je perfect recycleren! Zo kan ook klein metaal (deksels van glazen potten, kroonkurken, enz.) in de blauwe zak. Kurk wordt dan weer op heel veel plaatsten in gans België ingezameld door Le Petit Liège. Dit sociale tewerkstellingsproject recycleert kurk tot isolatiemateriaal in de bouw.
  • Meer info over het sorteren van afval vindt je hier, en ook hier.
Winkels


Bio- en bulkwinkels vindt je op de volgende plaatsen (vul zelf aan):

Antwerpen
 • Natuurhuis, Ottoveniusstraat
 • Terrasana, Brederodestraat
 • De Groene Wijzer, Brasschaat
 • Nieuw! Food affairs, Paardenmarkt 18

Brussel
 • La Saga, dicht bij Cinquantenaire
 • Bio Shop, Rue des Chartreux
 • Färm, Place ste Catherine

Waals-Brabant
 • AlimenTerre Épicerie (La Fattoria),Rue de la baraque 120b, Louvain-La-Neuve

AndereTips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Een Facebookinitiatief dat heel goed bij deze uitdaging aansluit is de Plastiek Vasten. De organisators proberen aan te zetten tot het verminderen of zelfs elimineren van plastic uit ons dagelijks leven, en dat tijdens de ganse Vastenperiode (tot eind april). Interessant om tips op te pikken, vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen!

1614442_221362378051978_1412712071_o.jpg


 • Om zelf het goede voorbeeld te geven: hieronder zie je welke inkopen ik deze week heb gedaan.
  • Maandag: zie foto. Groenten en fruit los (in de Match in Leuven worden ze aan de kassa gewogen) of in groentenzakje, eieren in herbruikbare (en meegebrachte) eierdoos, pasta in zo groot mogelijke verpakkingen, en jarenlang hergebruik van plastic zakjes.
  • Woensdag: los stokbrood zonder broodzak, bier met statiegeldfles (Match, Leuven).

Verpakkingen.jpg


 • Op deze manier verzamel ik mijn restafval op kot. Een open doos, zodat ik steeds kan zien wat en hoeveel erin zit. Wat je hier ziet is het resultaat van enkele maanden. Om mijn hoeveelheid restafval zoveel mogelijk te verminden maak ik een onderscheid tussen:
  • Droge verpakkingen: alle droge voedings- en andere verpakkingen (vnl. plastic, ...). Deze vormen het restafval (vuilbak). Aangezien het droge verpakkingen zijn heb ik geen aparte vuilbakzak nodig (extra afval). In mijn geval gaat het vooral om verpakkingen van pasta, koekjes, e.d.
  • Natte verpakkingen: verpakkingen van vlees, kaas, enz. Dit is ook restafval, maar steek ik dadelijk in een aparte afvalzak, zodat ze niet gemengd moeten worden met het droge restafval.
  • Recycleerbaar materiaal: op de juiste manier gesorteerd. Geen restafval.
  • Groenten- en fruit- en etensresten: al het kookafval gaat onmiddellijk in de groene bak. Geen restafval.
  • Suggesties voor nog meer verminderen van restafval zijn welkom!

DSC00895.jpg


 • Dit zal wel een klassieker zijn in elk huishouden: de Nutella-pot herbruikt als drinkglas. Handig!

P1090556.JPG
Nutella-glazen.

 • Ik heb deze week een cyclus volbracht die ik 6 jaar geleden ben begonnen. Toen ik in 2008 in Leuven begon te studeren, en ik voor de eerste keer voor mezelf naar de bakker ging, vond ik het bizar dat er geen systeem bestond voor het hergebruik van broodzakken. Sociale schaamte voor alternatieven (neem ik mijn broodzak opnieuw mee voor hergebruik? Verzin ik iets anders?) zorgden ervoor dat ik me er gewoon bij neerlegde. Nu, 6 jaar later, heb ik voor het eerst een broodzak geweigerd. Ik vroeg een ongesneden brood zonder broodzak, nam het aan, en stopte het in een zak die ik zelf had meegebracht. Niet eens een rare blik van de bakker. Een kleine persoonlijke overwinning!

 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans

Verpakking blijft een drama om te vermijden. Ik probeer de herbruikbare zakjes te gebruiken voor groenten en fruit. Ik heb enkele plastic zakjes voor andere zaken (pistolets) om te hergebruiken. Erg vervelend vind ik groenten die individueel verpakt zijn. Wat als er geen onverpakte versie beschikbaar is en je net die groente nodig hebt? Indien het voor het gerecht niets uitmaakt kies ik vaak voor een andere groente, die niet verpakt is. Helaas is er soms gewoon geen alternatief. Ik merk dat ik nog steeds sommige producten koop in relatief kleine hoeveelheden (rijst), hoewel ik denk dat alternatieven om rijst in bulk te kopen zeker voorhanden zijn waar ik studeer.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia

Everyday = boxing-day!

Zorg ervoor dat je altijd een doosje meehebt, je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Vorige week was ik vb vergeten ontbijt te kopen.
's Ochtend naar bakker gegaan met een brooddoosje bij de hand. Ok, toegegeven, ze keken wel een beetje vreemd, maar langs de andere kant,
nu heeft de bakkersvrouw ook iets om thuis te zeggen. Een ander voordeel is dat het iets gemakkelijker eet achter je bureau.

IMG_20140304_083000.jpg

Op het werk kennen ze me intussen ook als 'die ene die 's middags zijn brooddoos meeneemt om een broodje te gaan halen'. Voorlopig nog niemand kunnen
aansteken. Als iemand een tip heeft om collega's te overtuigen, altijd welkom. Kleine opmerking bij de foto, intussen neem ik geen servetjes meer mee.
Gewoon even handen afspoelen onder de kraan is minstens even efficiënt!

IMG_20140304_120217.jpg

Dillemma: Fairtrade

We zijn allebei fervente aanhangers van fairtrade producten. Niet alleen het eerlijke-prijs-voor-de-boer-concept spreekt ons aan, maar ook het duurzame karakter.
We zitten echter met een probleem, de verpakking! Zo heeft oxfam heel lekkere muesli, maar met een inhoud van 375gr is verpakking voor mij te klein (max. voor 3 dagen), waardoor ik af en toe zonder ontbijt zit (zie puntje hierboven). Ook vind je fairebel in de Lidl, een melk die de melkboeren in België een eerlijker loon wil geven. Jammergenoeg zijn ze in brick verpakking. Als er iemand weet waar je nog melk in glazen flessen kan kopen in het Leuvense, suggesties zijn welkom!

IMG_20140311_231907.jpg

Een ander minpuntje zijn de fairtrade bananen. Zo zijn de fairtrade bananen altijd nog eens extra verpakt. Ik vermoed dat dat is omdat de andere bananen gewogen
worden en je zo geen fairtrade bananen kan kopen tegen de gewone-bananen-prijs. Jammer, want dit heeft er voor gezorgd dat ik de bananen deze keer links heb
laten liggen. Links de fairtrade bananen, rechts chiquita.

IMG_20140310_181338.jpg

Boodschappenlijstje

Hier is een kort overzicht van onze boodschappen van deze week:
 • Maandag: Mijn strategie: zo groot mogelijke verpakkingen kopen (en als het even kan: zonder verpakking…)!
  • Grote pot fairtrade honing (500g, de grootste die we konden vinden) (Exotic World, Leuven)
  • 10 scharreleieren in spar (de kippenwinkel in de Brusselsestraat, waar ze deze los verkopen, was gesloten)
  • Olijven (+/- 500 gr, in grote pot)
 • Dinsdag:
  • Glutenvrije koekjes van Schär in Herba (biowinkel Geel). Het is heel moeilijk om glutenvrij en verpakkingsvrij te combineren.
 • Woensdag: Over ons fairtrade-dilemma hebben we hierboven al gesproken. We kiezen nog steeds resoluut voor fairtrade: een andere vorm van duurzaamheid!
  • balpen uit gerecycleerd materiaal (Oxfam)
  • 3 dozen muesli (Oxfam)
  • 1 pak chocolade (Oxfam)
  • 3 flessen leeggoed teruggebracht (Oxfam)
 • Donderdag:
  • Ecover wasmiddel en wasverzachter (Exotic World)
 • Zaterdag: Over deze dag zijn we trots (onze aankoop in de Lush was een succes - met eigen doosje!) en niet trots (we dachten even snel inkopen te doen in de Antwerpse Albert Hein, maar verpakkingsvrij kopen mag je daar gewoon vergeten… zelfs de paprika's komen met een stukje plastiek)
  • 6 blikjes Nalu (het was nodig, jammer :() (Exotic World)
  • boterkoek, zonder zakje (Exotic World)
  • Sla, FT bananen,FT chocolade, geitenkaas en camembert (Albert Hein, Antwerpen, alles verpakt in plastiek… We waren geschrokken van de hoeveelheid plastiek… In andere supermarkten is het ook al erg, maar deze standswinkel nam het precies nog een stapje verder.)
  • 2 shampoobars en toothy tabs (Lush, Antwerpen)
IMG_20140315_171455.jpg
Zaterdag: Ingepakte paprika's in de Albert Hein! (we kochten deze niet, natuurlijk…)

IMG_20140310_181744.jpg
Maandag: Voorzien op de aankoop van losse eieren… Maar het mocht niet zijn!
IMG_20140310_181345.jpg


[Gekopieerd van uitdagingspagina over zeep] Trouwens, nu we toch in de Lush waren… We namen ook meteen een doosje tandpastablokjes mee. Ik vind ook deze tandpastablokjes zeer handig, niet in het minste om de afvalberg te verminderen (wat doen jullie zoal met jullie afgedankte tandpastatubes...?).

breathofgod-352x352.jpg
Breath of God!

 • Opmerking C21: Ik moet zeggen dat ik de Toothy Tabs niet kende, en ik vind het wel een interessant alternatief om tandpastatubes te verminderen. Nu is het natuurlijk zo dat ik niet graag medisch advies geef, aangezien ik zelf geen arts ben. Suggesties zoals het vermijden van oorstokjes zijn ok, omdat je daar weinig mis mee kunt doen, en genoeg artikels kunt vinden om een ietwat gefundeerde mening te vormen. Ik ben dus ook op zoek gegaan naar info over Toothy Tabs. Ik ben er voorlopig geen waarschuwingen of negatieve opmerkingen over tegengekomen, maar wat me wel direct opviel bij hetbekijken van de ingrediëntenlijst is het ontbreken van fluoride. Deze stof zit wel standaard in commerciële tandpasta's, en voorkomt de vorming van cariës. Op een tandartsenblog vond ik een vrij uitgebreide bespreking, en daarin wordt inderdaad geconcludeerd dat het een goede aanvulling kan vormen op gewone tandpasta (bv. 1 keer per dag met Toothy Tabs, 2 keer per dag met gewone tandpasta). Niet ideaal, maar op termijn verminder je nog altijd de verpakking wegens een lager gebruik van je gewone tandpasta. Voor de rest zijn er schijnbaar geen echte nadelen aan verbonden, en zelf meerdere voordelen, zoals het handige (reis)formaat en de minimale verpakking. Ik heb ook wat persoonlijk advies gevraagd aan een bevriende tandarts. In de tussentijd zou ik misschien toch wel aanraden om het gebruik van Toothy Tabs te overleggen met je eigen tandendokter.
  • Ok. Staat genoteerd.
In deze categorie ook: ben deze week even letterlijk bij onze buren gaan gluren, want zij hadden dit fantastische idee:
IMG_20140327_140013.jpg
Tof, toch?! Ik weet alvast wat we met onze volgende Fairebel-verpakking gaan doen!
Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka
1) Bij deze uitdaging ging ik deze week al twee keer de mist in.
 • Maandag (de eerste dag dus al!) kreeg ik plots een volledig pak kleine drinkbusjes "appel-kers". Jawel, niet alleen kinderen, maar ook ik zijn hier erg blij mee! 2 liter appel-kers was mooi verdeeld in 10 schattige drinkbusjes. Enorm veel verpakking dus, maar deze vriendelijke attentie weigeren zou ook niet beleefd geweest zijn.
 • Hetzelfde probleem had ik woensdag toen ik plots 12 drinkbusjes van 0,2 liter cécémel kreeg omdat ik gecarpoold had. Ook hier weer: carpoolen is milieuvriendelijk, maar wist ik veel dat er zoveel afval bij kijken kwam! Opnieuw durfde ik niet te weigeren en nam ik de drinkbusjes aan.

De week start voor mij dus al met 22 overbodige drinkbusjes. Gelukkig zijn ze recycleerbaar en ik sorteer ze dan ook keurig. Een voordeel van dit extra afval is wel dat ik het van andere mensen gekregen heb, en dat ik nu anderen erop heb kunnen wijzen dat er ook alternatieven bestaan (bijvoorbeeld: als je mij drinken wilt geven, kan je ook grotere verpakkingen gebruiken). Op deze manier zijn er dus hopelijk nog 2 extra mensen die vanaf nu opletten bij het aankopen van "overtollige" verpakkingen!
 • Opmerking C21: 'Refuse' is zowel het makkelijkste als moeilijkste aspect van het Zero Waste concept. Dingen weigeren als je zelf gaat winkelen (door iets niet te kopen) is makkelijk, dingen weigeren die anderen je aanbieden (zeker als geschenk) is erg moeilijk. Je oplossing lijkt me wel een heel goed idee, nl. om andere mensen te informeren en te wijzen op je keuze. Wat betreft recycleren: vergeet niet dat dat ook energie kost, en niet zo efficiënt en milieuvriendelijk is als we vaak hopen. De keuze tussen recycleren of weggooien is wel snel gemaakt natuurlijk.


2) Ik ben ondertussen glazen puddingpotjes aan het bewaren! Hieronder kunen jullie een fotootje zien. Ik heb er al heel wat! En hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik er precies mee kan doen. Ze zijn ideaal om in april de collega's te trakteren op zelfgemaakte chocomousse (die ik dan in deze potjes kan doen zonder mama haar sjieke potjes te moeten gebruiken), ik kan er kaarsjes inzetten, in de lage potjes kan ik mijn verzameling paperclips en dergelijke kwijt. De grote potten hebben zelfs een schroefdeksel! Dus, dat is al wat minder glas in de glasbak voor mij!
 • Opmerking C21: lijkt me ook ideaal om verse kruiden in te bewaren!


P1070016 (2).jpg

3) Afval vermijden als je niet thuis / op vakantie bent: hoe meer ik er over nadenk, hoe belangrijker het lijkt. Op vakantie heb ik precies veel meer afval dan thuis. Je gaat bijvoorbeeld sneller grijpen naar de handige meeneemverpakkingen die je makkelijk in je rugzak kan steken. In een andere rubriek schreef ik al dat je eigen grote blok zeep meenemen ervoor zorgt dat je niet de duizenden verschillende kleine zeepflesjes van in de hotels moet gebruiken. Vandaag heb een paar andere ervaringen opgedaan:

 • Een bekende ervaring voor velen is dat je niet in alle landen water uit de kraan mag drinken. Ook ik mag dit een week niet en greep daarom naar onderstaand alternatief. Op mijn kamer heb ik een fles van 10 liter staan. Met een klein beetje moeite vind je zo een fles en kan je kleinere flesjes of je eigen drinkfles vullen!


water.jpg


 • Een ander handig prulletje is dat wanneer je een broodje gaat uithalen (ik zeg uiteraard dat ik het onmiddellijk opeet, dus dan krijg ik het niet in een zakje, maar op een bordje mee), je altijd servetjes meekrijgt. Meestal zitten ze al rond je broodje, en … meestal heb ik ze ook niet nodig. Ik bewaar al deze servetjes en gebruik ze op momenten wanneer ik een gewone stoffen handdoek niet kan gebruiken.
  • Opmerking C21: met die servetjes heb ik ook al vaak geworsteld. Op de plaats waar ik ga lunchen in Brussel staan altijd stapels borden klaar met al een servetje op. Ofwel moet ik een bord zonder vragen, en dan moeten ze dat speciaal ergens opzij leggen, ofwel... Vreemd hoe er toch altijd een soort schaamte is om zo'n dingen te vragen. Bij Belgen zit dat toch wat ingebakken precies.

 • Een ander ding waar ik mee verveeld zit, is dat ik op vakantie liefst zo weinig mogelijk met mij meedraag. Een rugzak, met op het einde van de dag een lege boterhammendoos, een leeg koekdoosje… in, vind ik maar niets. Zeker als je ergens een souvenirtje gekocht hebt, kan het wel eens voorkomen dat net die grote plompe boterhammendoos ervoor zorgde dat het niet in je rugzak paste. Idem voor in het vliegtuig. Ik heb altijd mijn eigen proviand mee en zit bovendien ook nog eens op de limiet van het maximum gewicht. Alle gaatjes van de handbagage worden dus ook opgevuld, en de boterhammendoos moet daarom plaats maken voor boterhammen in boterhammenzakjes die ik makkelijker overal tussen kan duwen. Maar! Maak jullie geen zorgen, deze zakjes gooi ik niet weg en gebruik ik gedurende de hele reis. Net zoals bij het water, koop ik grote koekjesverpakkingen, en steek ik het aantal koekjes dat ik per dag wil consumeren in zo een zakje. Zo heb ik tussendoor iets om te knabbelen, en vermijd ik toch weer een beetje afval.
  • Opmerking C21: ik heb iets gevonden dat je misschien wel interessant zult vinden! De Japanse kunst van de "Furoshiki", of het verpakken van voedsel (of andere zaken, zoals cadeautjes) in linnen. In mensentaal? Met een paar handige technieken kan je je volledige lunch verpakken in een gewone (hand)doek. Hieronder zie je een filmpje hoe je het kan doen.
 • Fruit kopen op vakantie vind ik wel makkelijker. In België woon ik bij mijn ouders en doen zij de inkopen voor mij. Op vakantie beslis ik zelf wat en waar ik koop. Bovendien is het geweldig om de sfeer op te snuiven op een buitenlandse markt. Geen groentenzakjes voor mij deze keer! Alles in de rugzak!

 • Wat de eetrestjes betreft is het natuurlijk wel moeilijker om op reis pot en pan eens te voorschijn te halen. Maar alles wat we mee kunnen nemen van restjes, nemen we mee. Gisteren heb ik de restjes van de nootjes op café meegenomen in een zakje om 's avonds gezellig op de kamer verder op te eten (jawel, hier kregen we echt 500 gram nootjes bij een glas sprite!! Niet zoals in België waar je potjes nootjes voor je drinken op is). Eergisteren hebben we een half broodje opgerold in een servet om in de namiddag verder op te eten. Eigenlijk is het buiten afval vermijden, ook nog eens goed voor je portemonnee! Dubbele win dus!


 • Herinner je je die grote waterfles van hierboven nog? Nu ook bruikbaar als vuilbak!
  P1070397.JPG

Ik ben deze week een beetje stil geweest op de wiki... Reden hiervoor was dat ik druk druk druk bezig was met het vermijden van verpakkingen rond groenten! Hoe kan dat nou 4 dagen duren? Wel ja: ik ben mijn eigen moestuin begonnen! Omdat ik nog een "groentje" ben op vlak van tuinieren, ben ik begonnen met een klein hoekje van de tuin. Als het goed gaat kan ik in het najaar uitbreiden ;-)

P1070407.JPG

P1070406.JPG


Deelnemer 5: Kirsten
Ik heb mezelf vandaag een beetje overtroffen. Toen ik vorige week naar de winkel ging, had ik het gevoel dat ik met meer plastic verpakking naar huis kwam dan met eten, ook al had ik er op proberen te letten. Alles leek echt in plastic verpakt te zijn en ik had daar nog nooit echt bij stilgestaan. Ik zit momenteel op kot en om het mezelf makkelijker te maken, gebruik ik vaak tussenoplossingen waardoor mijn eten sneller klaar is (bijvoorbeeld in stukken gesneden aardappelen die je kan bakken, maar die jammer genoeg verpakt zijn in heel veel plastic en sowieso minder gezond zijn dan verse). Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een andere manier van koken en minder plastic te gebruiken.
Zo kwam ik vandaag op het idee dat ik bijvoorbeeld rijst zou kunnen maken met groenten. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van rijst van uncle ben's die los verpakt is. Hierdoor bespaarde ik al onmiddellijk een plastic zakje en in de tussentijd heb ik ook een kotgenootje warm gemaakt om mijn voorbeeld te volgen. Verder had ik dan natuurlijk nog de groenten die ik gewoon zo, zonder plastic zakje of herbruikbaar groentenzakje, in mijn karretje heb gelegd en nadien heb meegenomen in mijn herbruikbare boodschappentas. Ook 's morgens en 's middags had ik geen afval. Hierdoor kan ik met trots meedelen dat ik vandaag echt 'zero waste' geweest ben. Hopelijk kan ik dit meerdere keren waarmaken. .
.


Links


 1. ^ http://www.oivo-crioc.org/files/nl/4286nl.pdf
 2. ^ http://www.interza.be/NL/Faq.php