De uitdaging?


Ongezond voor je oren en niet recycleerbaar. Probeer eens 30 dagen zonder..............................

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
LinksWaarom zou je deze uitdaging aangaan?


Ten eerste zal geen enkele dokter het gebruik van wattenstaafjes voor het schoonmaken van je oor goedkeuren. Hier zijn immers veel medische risico's aan verbonden: van oorontstekingen[1] tot verstoppingen[2] tot doorboorde trommelvliezen[3] . Als je de websites van fabrikanten bekijkt (ik ga hier nu geen link plaatsen), zal je zien dat ook nergens wordt geadverteerd dat ze hiervoor gebruikt kunnen worden. Oorsmeer is vitaal voor het gezond houden van je oor, elk overschot verdwijnt op natuurlijke wijze. Wattenstaafjes worden soms ook voor andere doeleinden gebruikt (bv. make-up), maar ik ben er zeker van dat jullie creatief genoeg zijn om hier oplossingen voor te vinden!

Ten tweede zijn wattenstaafjes, hoe klein ook, een typisch consumptieproduct. Je gebruikt ze één maal, en gooit ze dan weer weg. Door het gebruik van plastiek zijn ze niet recycleerbaar.Hoe pak je het aan?


 • Moest je echt bang zijn voor vuile oren: pas dan de methode toe die grootmoeder je heeft geleerd. Neem na het douchen het puntje van je handdoek, en peuter hiermee je oor proper. Hiermee geraak je niet diep genoeg om je oor te beschadigen, maar krijg je wel alles schoon.
 • Als je ze gebruikt voor make-up, kan je ze bv. vervangen door een doekje (kan gewassen worden) of een watje (recycleerbaar, maar wegwerpproduct!).
 • Indien je écht niet zonder kan bestaan er ook milieuvriendelijke alternatieven, zoals wattenstaafjes met kartonnen staafjes. Je vindt ze in drogisterwinkels als het Kruidvat of Di, of in biowinkels. Ook dit blijft natuurlijk een wegwerpproduct (onthoud steeds: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot - and only in that order[4] ).Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)
 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans.
.
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia .
.
.
.
.
Deelnemer 3: Stephanie.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka
 • Ik denk dat ik een kleine verslaving aan oorstokjes heb... Ik gebruik ze wel enkel voor mijn oren, niet om te poetsen of voor make-up en dergelijke, maar ik heb soms weken dat ik tot 5 keer mijn oren kuis. Meestal gebruik ik zelfs 1 oorstokje per oor (dus 2 in totaal). Sinds het begin van de uitdaging, ben ik blijven mijn oorstokjes te gebruiken, maar ben ik geminderd tot 1 stokje per keer. Dat is toch al een halvering!

  Maar toch, gezien de medische risico's (waar ik eerlijk gezegd niets van afwist), heb ik het afkicken dan maar verder gezet. Ondertussen gebruik ik enkel oorstokjes om mijn oren na het wassen van mijn haren uit te drogen. Dit is nog steeds 4 keer per week. Normaal gezien neem ik als ik reis ook oorstokjes mee, maar dat heb ik deze keer niet gedaan. Dus dat betekent toch dat ik 8 dagen mijn oren niet gekuist heb met oorstokjes.

  Hoe ik het dan deed? Wel ja, gewoon zoals hierboven beschreven staat: het tipje van een handdoek nemen. Erg handig ben ik er nog niet in. De handdoeken die wij thuis gebruiken hebben zo een dikke, onsoepele rand waardoor het moeilijk is om het in je oor te krijgen. Misschien een aandachtspuntje voor de volgende keer wanneer ik nog eens een handdoek koop!
Deelnemer 5: Kirsten.
.
.
.
.Links


 1. ^ http://www.ijporlonline.com/article/S0165-5876%2803%2900484-1/abstract
 2. ^ http://www.aafp.org/afp/2007/0515/p1523.html
 3. ^ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.22437/abstract
 4. ^ http://zerowastehome.blogspot.be/