De uitdaging?


Inkopen doen? Gebruik 30 dagen lang steeds een herbruikbare tas. Weiger steeds en overal plastic (of papieren) zakjes!

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
Links


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?


Plastic zakjes. Ik heb er een vreselijke hekel aan.

Niet alleen zijn het typische wegwerpproducten die de afvalhoop enkel maar vergrootten, maar ze hebben ook verwoestende effecten wanneer ze terechtkomen in de natuur. Een beetje wind, en ze komen zo in de zee terecht, waar vissen, vogels en zoogdieren stikken in ons zakje van de Carrefour. In de meeste gevallen wordt plastic geproduceerd uit aardolie. Je staat er misschien niet bij stil, maar elke Belg gebruikt per jaar gemiddeld 97 (!) zakjes. Vergelijk: een Duitser gebruikt er 64, een Ier 29, een Deen 4 per jaar. In Rwanda zijn ze sinds een aantal jaar verboden[1] . Van deze zakjes komt 94% terecht op het stort, in verbrandingsovens, of in het milieu. Amper 6% wordt gerecycleerd (zéér moeilijk, zelf voor zogezegd "recycleerbare" zakjes). Bijna 12% van alle plastic in de EU gaat naar de productie van zakjes (cijfers: Knack 8/01/2014). Niet deprimerend genoeg? Kijk eens op de website plastictasvrij.nl:
 • De wereld gebruikt tussen de 500 biljoen en 1,2 triljoen plastic tassen per jaar. Dus 500.000.000.000.000 en de 1.200.000.000.000.000.000 tassen per jaar.
 • Wereldwijd zijn dit een miljoen tassen per minuut.
 • We gebruiken elke plastic tas gemiddeld 12 tot 20 minuten voordat we hem weggooien.
 • Plastic tassen hebben tot 1000 jaar nodig hebben om af te breken.
 • De meeste zakjes worden geïmporteerd uit Thailand, Maleisië en China.
 • Op zee doodt plastic tas afval minstens 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden. Elk jaar.

Het zou nu al duidelijk moeten zijn dat veel van ons (plastic) afval in de oceanen terechtkomt. Doorheen de laatste decennia heeft dit gezorgd voor de creatie van een 'plastic island' (eerder plastic soep) in de Stille Oceaan. Het gaat om een concentratie van plastic afval, in een gebied met afmetingen die variëren van 700.000 tot 15.000.000 vierkante kilometer. Het afval wordt via waterstromen in de oceaan gebracht, en door stromingen geconcentreerd tot een drijvende massa die een bedreiging vormt voor plant en dier. Lees dit verhelderende Wikipedia-artikel, of bekijk een van de talloze Youtube-documentaires voor meer informatie:
Plastic afval reduceren in je dagelijks leven kan op veel manieren. Deze uitdaging legt de nadruk op het terugdringen (afschaffen?) van plastic zakjes. Gelukkig toont ook de EU de weg, met enkele maatregelen in de nabije toekomst[2] .
Hoe pak je het aan?


Ook hier is de oplossing heel eenvoudig.
 • Zorg dat je altijd een herbruikbare winkeltas bij hebt. Steek er een in je (hand)tas, rugzak, of jaszak. Er bestaan veel variaties: opplooibaar, in een ritszakje, uit textiel, ...
 • Herbruik van plastic tassen die je nog hebt liggen is toegestaan (ze zijn immers licht en klein), maar probeer ze zo lang mogelijk te gebruiken. We spreken over maanden of jaren, niet dagen of weken.
 • Neem niet enkel een tas mee naar de supermarkt, maar ook naar de apotheek, de slager, de kledingwinkel, de boekenwinkel, kortom overal waar je inkopen gaat doen.
 • Het doel is dat je geen enkel nieuw zakje meer gebruikt. Weiger als ze je een aanbieden in de winkel, of zeg zelf op tijd dat je geen zakje nodig hebt!
 • Ook zakjes voor groenten en fruit vallen perfect te vermijden. Leg ze los in je mand of kar, plak stickers op de schil, of gebruik een herbruikbaar groentezakje. Meer info hierover vindt je bij de verpakkingsuitdaging.
 • Het is verleidelijk te denken dat papieren zakken milieuvriendelijker zijn dan plastic tassen. Beiden zijn echter slecht voor het milieu, elk om hun eigen redenen. Een herbruikbare tas is de beste keuze[3] .
Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tips)

 • Ikzelf heb altijd een gewoon plastic zakje in de binnenzak van mijn jas zitten. Dit gebruik ik al jaren voor alle boodschappen. Voor zwaardere boodschappen neem ik voor ik vertrek een stevigere zak mee uit textiel of plastic. Soms volstaat een rugzak.

 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans
 • Winkelen doe ik meestal met rugzak of een papierenwinkeltas (de huidige zak heb ik al zes maanden in gebruik). Plastic zakjes voor groenten en fruit zal ik proberen te vervangen door de herbruikbare zakjes uit de box. Plastic zakjes voor pistolets of croissants kan ik moeilijker vervangen, niet dat ik ze vaak nodig heb. Pistolets kan ik nu eenmaal niet onverpakt over de rolband laten gaan, in tegenstelling tot fruit met schil.
.
.
Deelnemer 2: Saskia.
.
.
.
.
Deelnemer 3: Stephanie.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka
 • Gezien ik bij mijn ouders woon, mag ik jammer genoeg niet vaak winkelen (mama heeft waarschijnlijk schrik dat ik dan thuis kom met een halve kar snoepgoed). Maar, als ik ga winkelen, dan gebruik ik net als Hans mijn rugzak.
 • Een andere optie is doen wat mijn mama doet: zij zet altijd alles gewoon het winkelkarretje, rijdt met het winkelkarretje naar buiten, en zet vervolgens alle producten in een of meerdere plastieke boxen die altijd in haar auto staan. Mama heeft die boxen in de koffer staan om te vermijden dat ze rondslingerende spullen in haar auto heeft. En om bootschappen te doen is het dus handig omdat ze de bootschappen in de box zet, het winkelkarretje terugrijdt, en thuis de box in 1 keer naar binnen kan dragen.
external image 604024.jpg
Deelnemer 5: Kirsten
 • Ik gebruik zelf al enkele jaren een herbruikbare boodschappentas uit textiel. Ik vind deze heel handig omdat je ze heel klein kan opplooien en dus goed kan opbergen in je handtas of jaszak. Als je er dan eens eentje nodig hebt, heb je er altijd één bij en ze gaan ook veel langer mee dan een plastic zak dat snel scheurt. Voor de meisjes en vrouwen onder ons: ze hebben ook vaak leuke motieven en zijn te vinden in alle mogelijke kleuren.
.
.Links


 1. ^ http://www.mo.be/artikel/rwanda-al-vijf-jaar-vrij-van-plastic
 2. ^ http://www.theguardian.com/environment/2013/nov/04/plastic-bag-charge-ban-europe
 3. ^ http://environment.about.com/od/recycling/a/reusablebags.htm