De uitdaging?


Weg met papier, leve katoen! Geen papieren zakdoeken voor jou meer de komende 30 dagen. Een vervangmiddel zou makkelijk te vinden moeten zijn...

Navigatie


Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Hoe pak je het aan?
Tips en ervaringen
LinksWaarom zou je deze uitdaging aangaan?


Dat de papierindustrie enorm vervuilend is hoeft niemand te verbazen. Hoewel papier deels gebruikt wordt voor duurzame producten, gaat een overgroot deel naar de productie van toiletpapier, keukenrol, papieren zakdoekjes, en andere wegwerpproducten. De cijfers zijn dan ook navenant[1] [2] : papierproductie kost enorm veel energie (per ton evenveel als staal!), water, vervuilende chemische stoffen (chloor als bleekmiddel), en hout (42% van de globale houtproductie!). Natuurlijke bossen worden gekapt en vervangen door plantages (90% verlies van biodiversiteit). Ook het recycleren van papier kost veel energie en zorgt voor vervuiling (verwijderen van inkt), bovendien kan dit maximum 7 keer gebeuren. Dit alles zorgt ervoor dat de papierindustrie de derde grootste vervuiler ter wereld is, en de vijfde grootste verbruiker van energie. Als je dan weet dat elke Europeaan jaarlijks 200 kg papier verbruikt, besef je dat er nog heel veel ruimte voor verbetering is.

Alles samen vormt dit een mooie illustratie van de Zero Waste-mantra: 'Refuse, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order)'. Merk opnieuw op dat recycleren pas op de voorlaatste plaats komt, en dus steeds een laatste redmiddel moet zijn! Merk op dat recyclage zelfs geen optie is bij deze uitdaging. Enkel gewoon papier kan gerecycleerd worden, gebruikte zakdoeken mogen enkel bij het restafval (of in de groene bak) terecht komen[3] . 'Refuse' is hier dus de enige optie.

Tijd voor een uitdaging!
Hoe pak je het aan?


 • Simpel: gebruik een stoffen zakdoek, zoals je (groot)ouders dat al deden. Ik heb de gewoonte van thuis steeds meegekregen, en ik ken veel leeftijdsgenoten (twintigers) die gewoon een zakdoek gebruiken. Was ze elke week. Van je eigen bacteriën wordt je niet ziek, en niemand heeft baat bij een generatie van mietjes die bang zijn van hun eigen lichaam[4] .
Tips en ervaringen


In deze rubriek kunnen jullie al jullie tips, ideeën, maar ook bedenkingen en twijfels achterlaten. Laat je niet tegenhouden door deze tabel. Als je iets toe wilt voegen aan de teksten hierboven, doe dat dan gerust! Lijkt dat je te veel werk? Geen probleem! Deel dan gewoon hieronder je ervaringen. Creëer zoveel ruimte als je nodig hebt.

De rest laat ik aan jullie over!

C21 (persoonlijke tip)
 • Idee?......................................................................................................................................................................................................................................
 • Tip?
 • Hulp?
 • Adresje?
 • Link?
 • Foto?
Deelnemer 1: Hans
.
.
.
.
.
.
Deelnemer 2: Saskia

 • Al de hele week verkouden… Deze uitdaging was zeer toepasselijk geweest… Maar zat jammer genoeg niet in de doos! Toch gebruik ik stoffen zakdoeken, helemaal uit mezelf.
P1140102.JPG

 • Net als Janka heb ik altijd wat papieren zakdoekjes bij. Je kan het nut daarvan nu eenmaal niet ontkennen.
.

Deelnemer 3: Stephanie
.
.
.
.
.
Deelnemer 4: Janka

 • Check! Ik heb zakdoeken in alle kleuren en formaten, en met tientallen verschillende disney-figuren erop! Ik gebruik ze al van kinds af en zal ze ook tijdens deze uitdagingen blijven gebruiken!

 • Wel moet ik zeggen dat ik meestal wel een pakje papieren zakdoekjes bij mij heb (bijvoorbeeld om te vermijden dat je op wc zonder papier komt te zitten).
.

Deelnemer 5: Kirsten
.
.
.
.
.Links

 1. ^ http://www.environmentalpaper.eu/paper-facts/
 2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_paper
 3. ^ http://www.belgium.be/nl/leefmilieu/duurzaam_consumeren/afval/sorteren/thuis/
 4. ^ http://www.artofmanliness.com/2009/03/26/every-man-should-carry-a-handkerchief/